Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017





ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΠΑΙΔΙΩΝ  ΚΑΙ  ΓΟΝΙΩΝ

1. Για τη διατροφή, το πρόγευμα, τον ύπνο και την άσκηση:                   

α) Η σωστή διατροφή (φρούτα και λαχανικά, όσπρια, γάλα, γιαούρτι, ψωμί ολικής αλέσεως, ψάρι, πουλερικά, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και μέλι) αποτελεί μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για καλύτερη μάθηση και επιτυχίες στο σχολείο. *Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά έχουν ευεργετική επίδραση στη μνήμη, χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ουσίες. Επίσης, τα Ω-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλες, πέστροφα, τόνος, τσιπούρα, λαβράκι, οστρακοειδή, καρύδια και αυγά) είναι απαραίτητα για το μυαλό και το νευρικό μας σύστημα. Καταπολεμούν το άγχος!

β) Το πρόγευμα αυξάνει την επίδοσή σας στο σχολείο. Βελτιώνει τη μνήμη και ικανότητα μάθησης λόγω αύξησης κατά το πρωϊνό της γλυκόζης αίματος.                                                                                                       

γ) Ο καλός ύπνος (7-8 ώρες το βράδυ) έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, την μάθηση και τη μνήμη σας. Η στέρησή του μειώνει τις πνευματικές ικανότητες και αυξάνει το άγχος.

δ) Η σωματική άσκηση (30 λεπτά γρήγορο περπάτημα καθημερινά, κολύμπι ή ποδηλασία, ακόμη γρήγορη κίνηση ή χορός για 5’ την ημέρα) δυναμώνει τον εγκέφαλο, βοηθά στη διατήρηση τής πνευματικής διαύγειας και των διανοητικών ικανοτήτων σας και καταπολεμά το άγχος! (Medlook)

2. Για το αριστερό και δεξί μέρος του εγκεφάλου μας: Το κάθε μέρος του εγκεφάλου ελέγχει το αντίθετο μέρος του σώματος. Το σχολείο δίνει περισσότερη αξία στο αριστερό μέρος του εγκεφάλου μας (Μαθηματικά, Ελληνικά, Ιστορία, Φυσική, Χημεία κ.ά.) και λιγότερη αξία στο δεξί που ελέγχει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, το ρυθμό κ.ά. (Μουσική, Ζωγραφική και χορός). Αν ένας μαθητής είναι καλός στα Μαθηματικά (άρα χρησιμοποιεί το αριστερό μέρος του μυαλού του περισσότερο), αναπτύξει και το δεξί μέρος του μυαλού με μαθήματα χορού ή μουσικής ή ζωγραφικής, τότε οι δυνατότητές του θα αυξηθούν κατακόρυφα. Οι απογευματινές σας δραστηριότητες/φροντιστήρια, λοιπόν, για μια ισορροπημένη ανάπτυξη τού μυαλού, πρέπει να περιλαμβάνουν ασκήσεις/μαθήματα που καλλιεργούν και τα δύο μέρη του εγκεφάλου.

3. Για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, την τηλεόραση και το διαδίκτυο: Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά σήμερα αφιερώνουν τον περισσότερο ελεύθερό τους χρόνο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Κι αυτό που αναζητούν είναι η συνάντηση με τους φίλους τους και το ελεύθερο παιχνίδι. Τα videogames έχουν θετικές και αρνητικές επιδράσεις. Είναι διασκεδαστικά, καλλιεργούν την φαντασία, τη συγκέντρωση προσοχής, την παρατηρητικότητα και την δεξιοτεχνία. Όμως, προκαλούν εθισμό, εμποδίζουν την ψυχοκοινωνική σας ανάπτυξη, την κοινωνικοποίησή σας. Γι’αυτό οι ειδικοί συστήνουν μια ώρα την ημέρα στις διακοπές σας, για να έχετε χρόνο για ένα χόμπι.

4. Για το διάβασμα: Η ανάγνωση βιβλίων κάνει καλό στο μυαλό, βοηθά στον ύπνο και στην ψυχική διάθεση, ευνοεί το λεξιλόγιο και την κριτική σκέψη. Ένα ευχάριστο περιβάλλον βοηθάει στη συγκέντρωση: Ένα γραφείο όμορφα διακοσμημένο και συγυρισμένο, συμβάλλει σ’ένα αποδοτικό διάβασμα. Η απαλή μουσική μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την συγκέντρωσή σας! Για καλύτερη μάθηση μπορείτε να αλλάζετε το περιβάλλον μελέτης. «Ο εγκέφαλος χρειάζεται εναλλαγές», λέει ο Κάρεϊ. *Για να συγκρατήσετε πληροφορίες, κάνετε επανάληψη 1-2 μέρες μετά το πρώτο διάβασμα.                 

«Η εκπαίδευση μπορεί να σας παράσχει μεγάλες δυνατότητες να αναπτύξετε τις πνευματικές σας δυνάμεις και τη δημιουργικότητά σας, ώστε να αντιμετωπίσετε τη ζωή με επιτυχία». (Π. Περσιάνης, πρώην καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής (ΠΚ), Φιλελεύθερος 12.09.2016)

5. Για την καλή συμπεριφορά: Μάθετε να λέτε τις λέξεις που θα σας κάνουν καλύτερους: ευχαριστώ, παρακαλώ, συγγνώμη. Όταν λέμε ευχαριστώ δείχνουμε στους άλλους ότι εκτιμούμε αυτό που έκαναν για μας. Το ίδιο συμβαίνει και με το παρακαλώ, αφού όταν ζητάμε κάτι ευγενικά, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να μας το δώσουν. Και να θυμάστε: Όλοι μας «πληρώνουμε» τις συνέπειες τής συμπεριφοράς και των επιλογών μας! Αν κάνουμε κάτι καλό, θα πάρουμε κάτι καλό και το αντίθετο.


6. Για την αυτοεκτίμηση και την αισιοδοξία: Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας για να είστε ευτυχισμένοι συναισθηματικά και να μπορείτε να αγαπάτε και τους άλλους. Αποφεύγετε τις συγκρίσεις. Κι εσείς έχετε προτερήματα που λείπουν από τους άλλους. Απλώς μάθετε από τα λάθη σας, ώστε να μην τα επαναλαμβάνετε. (Νίτσε)


Αισιοδοξία σημαίνει ελπίδα, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και δημιουργικότητα. Αν πιστεύετε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά (θετική σκέψη), τότε μόνο θα δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για να πάνε πράγματι καλά.

7. Αρχές και αξίες. Μάθετε να αγαπάτε την ομορφιά της τιμιότητας, να αποστρέφεστε την απάτη και να συνειδητοποιήσετε ότι «η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η συνεργασία (ιδιαίτερα με τους γονείς σας) και ο σεβασμός στην αξία του κάθε ανθρώπου είναι ιδιότητες ευγενικού και αδάμαστου χαρακτήρα – που παραμένει ό,τι πιο πολύτιμο για την οικογένεια, την κοινωνία και τον πολιτισμό». (Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος)

Η προσευχή είναι το όπλο που έχει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, λέει ο διάσημος γάλλος χημικός, Παστέρ. O απ. Παύλος μάς προτρέπει όπου κι αν βρισκόμαστε, να προσευχόμαστε στο Θεό νοερά « Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με! »

Καλλιεργήστε μέσα σας την αγάπη. «Γεννήθηκα για ν’αγαπώ κι όχι να μισώ», έλεγε η Αντιγόνη τού Σοφοκλή! Ας δικαιολογούμε τις παραλείψεις και τα σφάλματα των άλλων, κι αυτό είναι «μαρτυρία αγάπης». (Γέροντας Εφραίμ, Αριζόνα)                       

Χρυσόστομος Ρουσής, πρώην γυμνασιάρχης (Σεπτέμβρης 2016)

 
 
 

Χρυσόστομος Ρουσής, πρώην γυμνασιάρχης (Σεπτέμβρης 2016)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου