Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΦΙΛΟΣ, ΠΑΛΙΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ, ΚΥΡΙΟΣ ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΣ ΡΟΥΣΗΣ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ (2)
Ο Χρυσόστομος Ρουσής, M.Ed., πρώην γυμνασιάρχης, σημειώνει, σε σύντομη
και περιεκτική μελέτη, απόψεις ειδικών για προστασία της καρδιάς.
Πώς προστατεύουμε την καρδιά μας; Οι κυριότεροι παράγοντες που προκαλούν
την καρδιακή προσβολή είναι το κάπνισμα και η ψηλή χοληστερόλη. Ακολουθούν
η ψηλή πίεση, το άγχος, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η απουσία άσκησης
και η κακή διατροφή. (Medlook, 2011)
Αποφεύγουμε λοιπόν το κάπνισμα, τις τροφές με τρανς λιπαρά (σαλάμι,
χαμ, χάμπερκερ, τσιπς), τα τηγανητά φαγητά (πατάτες), το επιπρόσθετο
αλάτι από αλατιέρα στο φαγητό μας και τη ζάχαρη από διάφορες τροφές
(αυξάνουν τον κίνδυνο της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων),
τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων. (Επιστ. Επιθεώρηση Open Heart).
Παράλληλα,
τρώμε α) πολλά κόκκινα φρούτα και λαχανικά. (το καρπούζι βοηθά το καρδιαγγειακό
σύστημα) β) κοτόπουλο, λιπαρά ψάρια (σαρδέλλες, μπακαλιάρος)
δύο φορές τη βδομάδα γ) ψωμί ολικής αλέσεως δ) ξηρούς
καρπούς. Το κόκκινο κρασί (1-2 ποτήρια) βοηθά τις αρτηρίες.
Επιπλέον,
α) Περπατάμε 30’ καθημερινά και ελέγχουμε το άγχος, αντιμετωπίζοντας
τα προβλήματα με ελπίδα, «πιστεύοντας ότι είναι προσωρινά». (Σέλιγκμαν,
Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνιας). β) Ελέγχουμε τακτικά την αρτηριακή
μας πίεση. γ) Κοιμόμαστε νωρίς. “Early to bed and early to rise makes a man
healthy, wealthy and wise” δ) Φροντίζουμε τα δόντια και τα ούλα μας. (Οι παθήσεις των ούλων αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές
παθήσεις) (Δρ David Slotwiner, επικεφαλής του τμήματος
καρδιολογίας στο Νοσοκομείο New York-Presbyterian Queens).
Επίσης, ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση: Κάθε φορά που “χτυπά” η
καρδιά μας (χτυπά πάνω από 100.000 φορές την ημέρα) συστέλλεται και στέλλει
αίμα στις αρτηρίες μας. Το αίμα, καθώς φεύγει από την καρδιά, ασκεί
πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών (= συστολική ή «μεγάλη» πίεση). Η
αντίσταση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών, όταν η καρδιά
ξεκουράζεται μετά τη συστολή, λέγεται διαστολική ή μικρή πίεση,
«Η
ψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση (=αιτία καρδιακής προσβολής/εγκεφαλικών)
υπάρχει όταν η συστολική ή μεγάλη πίεση είναι ίση ή ψηλότερη από
140 mm Hg (χιλιοστά υδραργύρου) ή/και όταν η διαστολική
πίεση είναι ίση ή ψηλότερη από 90 mm Hg». (Medlook)
Ακόμη,
το καθημερινό περπάτημα, ο καλός ύπνος και η Μεσογειακή διατροφή
(πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, τυρί γιαούρτι (καθημερινά),
ελαιόλαδο (βασικό λίπος), ψάρι και πουλερικά 1-2 φορές τη βδομάδα,
άπαχο κόκκινο κρέας μόνο μερικές φορές το μήνα, ένα ποτήρι κρασί
κατά το γεύμα) παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της ψηλής πίεσης
(Υπουργείο Υγείας) Δεν αρκεί να τρώμε πιο λίγο αλάτι, αλλά να τρώμε
και πιο πολύ κάλιο (μπανάνες, ντομάτες, φασόλια, πατάτες, πορτοκάλια)
(Medlook, 2013) Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα καρύδια ωφελούν την καρδιά
και τις αρτηρίες μας και συμβάλλουν στην καλύτερη αρτηριακή πίεση. Μετά από ένα φαγητό που περιλαμβάνει
ελαιόλαδο πλούσιο σε φαινόλες, το αίμα κυκλοφορά καλύτερα στα αγγεία.
(Medlook, 2021)
Τέλος, έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου
της Βοστόνης έδειξε ότι η πλούσια διατροφή σε πρωτεΐνες (κοτόπουλο,
σολομός, αυγά (2-3 τη βδομάδα), όσπρια) «συνδεόταν με 40% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, σε σύγκριση
με όσους δεν έτρωγαν αρκετές πρωτεΐνες».
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΡΟΥΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου