Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ (2)

 Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΦΙΛΟΣ, ΠΑΛΙΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ, ΚΥΡΙΟΣ ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΣ ΡΟΥΣΗΣ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ  ΥΓΕΙΑΣ  ΚΑΙ  ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ  ΖΩΗΣ (2)

          Ο Χρυ­σό­στο­μος Ρου­σής, M.Ed., πρώ­ην γυ­μνα­σιά­ρχης, ση­μει­ώ­νει, σε σύν­το­μη και πε­ρι­ε­κτι­κή με­λέ­τη, α­πό­ψεις ει­δι­κών για προ­στα­σί­α της καρ­διάς.

          Πώς προ­στα­τεύ­ου­με την καρ­διά μας; Οι κυ­ρι­ό­τε­ροι πα­ρά­γον­τες που προ­κα­λούν την καρ­δια­κή προ­σβο­λή εί­ναι το κά­πνι­σμα και η ψη­λή χο­λη­στε­ρό­λη. Α­κο­λου­θούν η ψη­λή πί­ε­ση, το άγ­χος, ο δι­α­βή­της, η πα­χυ­σαρ­κί­α, η α­που­σί­α ά­σκη­σης και η κα­κή δι­α­τρο­φή. (Medlook, 2011)

          Α­πο­φεύ­γου­με λοι­πόν το κά­πνι­σμα, τις τρο­φές με τρανς λι­πα­ρά (σα­λά­μι, χαμ, χάμ­περ­κερ, τσιπς), τα τη­γα­νη­τά φα­γη­τά (πα­τά­τες), το ε­πι­πρό­σθε­το α­λά­τι α­πό α­λα­τι­έ­ρα στο φα­γη­τό μας και τη ζά­χα­ρη α­πό δι­ά­φο­ρες τρο­φές (αυ­ξά­νουν τον κίν­δυ­νο της υ­πέρ­τα­σης και των καρ­δι­αγ­γεια­κών πα­θή­σε­ων), τα α­να­ψυ­κτι­κά και τους χυ­μούς φρού­των. (Ε­πι­στ. Ε­πι­θε­ώ­ρη­ση Open Heart).

        Πα­ράλ­λη­λα, τρώ­με α) πολ­λά κόκ­κι­να φρού­τα και λα­χα­νι­κά. (το καρ­πού­ζι βο­η­θά το καρ­δι­αγ­γεια­κό σύ­στη­μα) β) κο­τό­που­λο,  λι­πα­ρά ψά­ρια (σαρ­δέλ­λες, μπα­κα­λιά­ρος) δύ­ο φο­ρές τη βδο­μά­δα­  γ) ψω­μί ο­λι­κής α­λέ­σε­ω­ς  δ) ξη­ρούς καρ­πούς. Το κόκ­κι­νο κρα­σί (1-2 πο­τή­ρια) βο­η­θά τις αρ­τη­ρί­ες.                          

        Ε­πι­πλέ­ον, α) Περ­πα­τά­με 30’ κα­θη­με­ρι­νά και ε­λέγ­χου­με το άγ­χος, αν­τι­με­τω­πί­ζον­τας τα προ­βλή­μα­τα με ελ­πί­δα, «πι­στεύ­ον­τας ό­τι εί­ναι προ­σω­ρι­νά». (Σέ­λιγ­κμαν, Πα­νε­πι­στή­μιο Πεν­σιλ­βά­νιας).  β) Ε­λέγ­χου­με τα­κτι­κά την αρ­τη­ρια­κή μας πί­ε­ση. γ) Κοι­μό­μα­στε νω­ρίς. “Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise” δΦρον­τί­ζου­με τα δόν­τια και τα ού­λα μας(Οι πα­θή­σεις των ού­λων α­πο­τε­λούν πα­ρά­γον­τα κιν­δύ­νου για καρ­δια­κές πα­θή­σεις)  (Δρ David Slotwiner, ε­πι­κε­φα­λής του τμή­μα­τος καρ­δι­ο­λο­γί­ας στο Νο­σο­κο­μεί­ο New York-Presbyterian Queens).

          Ε­πί­σης, ε­λέγ­χου­με την αρ­τη­ρια­κή μας πί­ε­ση: Κά­θε φο­ρά που “χτυ­πά” η καρ­διά μας (χτυ­πά πά­νω α­πό 100.000 φο­ρές την η­μέ­ρα) συ­στέλ­λε­ται και στέλ­λει αί­μα στις αρ­τη­ρί­ες μας. Το αί­μα, κα­θώς φεύ­γει  α­πό την καρ­διά, α­σκεί πί­ε­ση στα τοι­χώ­μα­τα των αρ­τη­ρι­ών (= συ­στο­λι­κή ή «με­γά­λη» πί­ε­ση). Η αν­τί­στα­ση που α­σκεί­ται στα τοι­χώ­μα­τα των αρ­τη­ρι­ών, ό­ταν η καρ­διά ξε­κου­ρά­ζε­ται με­τά τη συ­στο­λή, λέ­γε­ται δι­α­στο­λι­κή ή μι­κρή πίεση,

        «Η ψη­λή αρ­τη­ρια­κή πί­ε­ση ή υ­πέρ­τα­ση (=αι­τί­α καρ­δια­κής προ­σβο­λής/εγ­κε­φα­λι­κών) υ­πάρ­χει ό­ταν η συ­στο­λι­κή ή με­γά­λη πί­ε­ση εί­ναι ί­ση ή ψη­λό­τε­ρη α­πό 140 mm Hg (χι­λι­ο­στά υ­δραρ­γύ­ρου) ή/και ό­ταν η δι­α­στο­λι­κή πί­ε­ση εί­ναι ί­ση ή ψη­λό­τε­ρη α­πό 90 mm Hg». (Medlook)                                                      

        Α­κό­μη, το κα­θη­με­ρι­νό περ­πά­τη­μα, ο κα­λός ύ­πνος και η Με­σο­γεια­κή δι­α­τρο­φή (πολ­λά φρού­τα, λα­χα­νι­κά, ό­σπρια και δη­μη­τρια­κά, τυ­ρί γι­α­ούρ­τι (κα­θη­με­ρι­νά), ε­λαι­ό­λα­δο (βα­σι­κό λί­πος), ψά­ρι και που­λε­ρι­κά 1-2 φο­ρές τη βδο­μά­δα, ά­πα­χο κόκ­κι­νο κρέ­ας μό­νο με­ρι­κές φο­ρές το μή­να, έ­να πο­τή­ρι κρα­σί κα­τά το γεύ­μα) παί­ζουν ση­μαν­τι­κό ρό­λο στην πρό­λη­ψη της ψη­λής πί­ε­σης (Υ­πουρ­γεί­ο Υ­γεί­ας) Δεν αρ­κεί να τρώ­με πιο λί­γο α­λά­τι, αλ­λά να τρώ­με και πιο πο­λύ κά­λιο (μπα­νά­νες, ντο­μά­τες, φα­σό­λια, πα­τά­τες, πορ­το­κά­λια) (Medlook, 2013) Α­ξί­ζει να ανα­φέ­ρου­με ό­τι τα κα­ρύ­δια ω­φε­λούν την καρ­διά και τις αρ­τη­ρί­ες μας και συμ­βάλ­λουν στην κα­λύ­τε­ρη αρ­τη­ρια­κή πί­ε­ση. Με­τά α­πό έ­να φα­γη­τό που πε­ρι­λαμ­βά­νει ε­λαι­ό­λα­δο πλού­σιο σε φαι­νό­λες, το αί­μα κυ­κλο­φο­ρά κα­λύ­τε­ρα στα αγ­γεί­α. (Medlook, 2021)

          Τέ­λος, έ­ρευ­να της Ι­α­τρι­κής Σχο­λής του Πα­νε­πι­στη­μί­ου της Βο­στό­νης έ­δει­ξε ό­τι η πλού­σια δι­α­τρο­φή σε πρω­τε­ΐ­νες (κο­τό­που­λο, σο­λο­μός, αυ­γά (2-3 τη βδο­μά­δα), ό­σπρια) «συν­δε­ό­ταν με 40% χα­μη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο υ­πέρ­τα­σης, σε σύγ­κρι­ση με ό­σους δεν έ­τρω­γαν αρ­κε­τές πρω­τε­ΐ­νες».

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΡΟΥΣΗΣ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου