Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

ΜΗΝΎΜΑΤΑ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ ΖΩΉΣ: ΔΙΑΧΕΊΡΗΣΗ ΤΟΎ ΆΓΧΟΥΣ

 ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΔΗΜΟΣΙΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΤΟ ΚΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΡΟΥΣΗ

Μηνύματα ποιότητας ζωής:  Διαχείρηση τού άγχους  

 (Ο Χρυ­σό­στο­μος Ρου­σή­ς M.Ed., γραμ­μα­τέ­ας (1976 - 2018) της Εκ­κλη­σι­α­στι­κής Ε­πι­τρο­πής Απ. Παύ­λου και Βαρ­νά­βα, ση­μει­ώ­νει­  α­πό­ψεις ει­δι­κών σχε­τι­κά με το άγ­χος, μί­α σύγ­χρο­νη «α­σθέ­νεια», που τα­λαι­πω­ρεί πολ­λούς αν­θρώ­πους και ε­πη­ρε­ά­ζει την ποι­ό­τη­τα ζω­ής).

Άγ­χος (άγ­χω = πι­έ­ζω) εί­ναι το συ­ναί­σθη­μα που γεν­νι­έ­ται ό­ταν αι­σθα­νό­μα­στε πι­ε­σμέ­νοι σε κά­ποι­α φά­ση της ζω­ής μας και φο­βό­μα­στε ό­τι δεν μπο­ρού­με  να δι­α­χει­ρι­στού­με­  έ­να πρό­βλη­μα,  μί­α δύ­σκο­λη­  κα­τά­στα­ση. (www.real.gr 2016).    Α – Α

Κα­τ᾿ αρ­χάς,  για­τί να αγ­χω­νό­μα­στε με τα προ­βλή­μα­τα της ζω­ής;  Δεν εμ­πι­στευ­ό­μα­στε στην πρό­νοι­α του  Θε­ού – Πα­τέ­ρα μας;  – O Κύριος με την πρώ­τη φρά­ση του «Πά­τερ η­μών»,  μάς λέ­ει τον Πα­τέ­ρα Του να τον λέ­με και δι­κό μας Πα­τέ­ρα – «Ο άν­θρω­πος που έ­χει πί­στη και εμ­πι­στο­σύ­νη στην πρό­νοι­α τού Θε­ού δεν α­πο­γο­η­τεύ­ε­ται μπρο­στά στις δο­κι­μα­σί­ες». Αν­τί­θε­τα, η­ρε­μεί και ει­ρη­νεύ­ει. (Αρ­χι­ε­πί­σκο­πος Αλ­βα­νί­ας Α­να­στά­σιος).

Οι Πα­τέ­ρες της Εκ­κλη­σί­ας α­να­φέ­ρουν ό­τι η Προ­σευ­χή και η Πί­στη εί­ναι τα «πνευ­μα­τι­κά ό­πλα» που έ­χου­με για να αν­τι­με­τω­πί­σου­με τις δο­κι­μα­σί­ες, α­να­πό­σπα­στο μέ­ρος της ζω­ής μας. Ο απ. Παύ­λος μας προ­τρέ­πει να προ­σευ­χό­μα­στε νο­ε­ρά,  ό­που κι αν βρι­σκό­μα­στε: «Κύ­ρι­ε, Ι­η­σού Χρι­στέ, ε­λέ­η­σόν με». Και ο μα­κα­ρι­στός Γέ­ρον­τας Ε­φραίμ (Α­ρι­ζό­να 2018) μας συμ­βου­λεύ­ει «να δι­και­ο­λο­γού­με ο έ­νας τον άλ­λο, για τη συμ­πε­ρι­φο­ρά, τα λά­θη ή τις πα­ρα­λή­ψεις του»,  για να έ­χου­με ε­σω­τε­ρι­κή γα­λή­νη.

Ε­πί­σης, ο «Πα­τέ­ρας της Μι­κρο­βι­ο­λο­γί­ας», Λου­δο­βί­κος Πα­στέρ, α­να­φέ­ρει ό­τι «η προ­σευ­χή εί­ναι το «ό­πλο» που έ­χου­με για να αν­τι­με­τω­πί­ζου­με τα προ­βλή­μα­τα τής ζω­ής,  που μας δη­μι­ουρ­γούν άγ­χος. Α­κό­μη, αν­τι­με­τω­πί­ζου­με έ­να πρό­βλη­μα  με ελ­πί­δα,  «πι­στεύ­ον­τας ό­τι εί­ναι προ­σω­ρι­νό». (Σέ­λιγ­κμαν, Πα­νε­πι­στή­μιο Πεν­σιλ­βά­νιας, 2018).

Πα­ράλ­λη­λα, σύμ­φω­να με το άρ­θρο Άγ­χοςΨυ­χο­λο­γί­α (2018), για να μπο­ρέ­σου­με να δι­α­χει­ρι­στού­με το άγ­χος:

1) Κά­θε πρω­ϊ πί­νου­με έ­να πο­τή­ρι νε­ρό με λε­μό­νι και παίρ­νου­με βα­θι­ές α­να­πνο­ές –  η κα­λύ­τε­ρη τε­χνι­κή για τη δι­α­χεί­ρι­ση του άγ­χους. (Αμερικανικό Ινστιτούτο Στρες).

2) Α­σκού­μα­στε με γρή­γο­ρο πρω­ϊ­νό περ­πά­τη­μα (με φί­λους).  Ό­ταν α­σκού­μα­στε, το σώ­μα μας α­πε­λευ­θε­ρώ­νει τις φυ­σι­κές ορ­μό­νες της χα­ράς. «Η α­πό­δρα­ση κον­τά στη φύ­ση το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο σβή­νει ει­κό­νες άγ­χους,  που ο­φεί­λον­ται στην υ­περ­βο­λι­κή ερ­γα­σί­α». (Νί­τσε)

3) Ε­πι­λέ­γου­με ά­το­μα με θε­τι­κή ε­νέρ­γεια στις κα­θη­με­ρι­νές μας σχέ­σεις. Οι κα­λές πα­ρέ­ες εί­ναι το κλει­δί της κα­λής υ­γεί­ας. Το γέ­λιο έ­χει α­να­κου­φι­στι­κή ε­πί­δρα­ση στο ά­το­μο της πα­ρέ­α­ς  που γε­λά, αλ­λά και σε ό­σους βρί­σκον­ται μα­ζί του. (Medlook).

4) Δεν α­να­βάλ­λου­με τις υ­πο­χρε­ώ­σεις μας. Το 1/5 των ε­νη­λί­κων τεί­νουν να α­να­βάλ­λουν τις υ­πο­χρε­ώ­σεις τους, με α­πο­τέ­λε­σμα να πα­ρου­σιά­ζουν αυ­ξη­μέ­νο άγ­χος. (Psychology Today).

Τέ­λος, τα μι­κρά συ­χνά γεύ­μα­τα,  η κα­λή ε­νυ­δά­τω­ση του σώ­μα­τος (Medlook 2918),  ο υ­γι­ει­νός τρό­πος ζω­ής (Με­σο­γεια­κή δι­α­τρο­φή, μεί­ω­ση ζά­χα­ρης και κα­φέ, ε­παρ­κής ύ­πνος), οι λι­γό­τε­ρες ευ­θύ­νες και η κα­λύ­τε­ρη ορ­γά­νω­ση τού χρό­νου μας βο­η­θούν να ε­λέγ­χου­με το κα­θη­με­ρι­νό μας άγ­χος.  (Ελένη Μητροπούλου Παθολόγος, Επιστημ. Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ. 2019).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου